Cykelsemester i Korsholm

Om du följer det här ruttförslaget så ser du den största delen av Korsholm på tre dagar. Rutten kan förkortas eller förlängas enligt smak. Antalet dagar på cykeln kan också utökas om du vill ta det lugnare eller om du hittar mycket intressant att se.

Det går att cykla hela rutten på en dag. Rutten går längs med både asfalt- och grusvägar.

Du får se de främsta sevärdheterna i Korsholm, så som Stundars, Söderfjärden, Replotbron och Svedjehamn. Rutten går både i skärgården och på fastlandet. Sträckorna per dag varierar mellan 50 och 70 km. Den totala sträckan är mellan 180 och 200 km. 

Ruttförslaget bygger på tältövernattning enligt allemansrätten. Vill du bo bekvämare så kan du behöva anpassa rutten en del. Caféer och restauranger finns längs med vägen, likaså livsmedelsbutiker.

Du klarar denna rutt bra med en vanlig cykel, helst med pakethållare så att du kan transportera din utrustning till exempel i cykelväskor. Du behöver tält, sovsäck, varma kläder för kvällarna, ombyteskläder och ett par extra skor ifall det regnar. Kom också ihåg att se till att ha tillräckligt med luft i däcken och att olja kedjan. Ta också med extra innerslangar, pump och verktyg så att du klarar dig vid en eventuell punktering.

Karta: Cykelsemester

Rutten på 3 dagar

Dag 1

Smedsby – Söderfjärden – Karkmo, 50–60 km
Smedsby – Gamla Vasa, 7 km
Gamla Vasa – Solf, 14 km
Solf – Söderfjärden, 7 km
Söderfjärden – Solf, 9 km
Solf – Vikby, 7 km
Vikby – Helsingby, 4 km
Helsingby – Karkmo, 3 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Rutten startar i Smedsby och vi tar sikte på Gamla Vasa där vi kan se ruinerna av den medeltida Sankta Maria kyrka, Korsholms slotts vallar och Korsholms kyrka. Från Gamla Vasa fortsätter vi via flygfältet mot Solf. 

Framme i Solf är målet att besöka Söderfjärden. Det finns två möjligheter här: att cykla runt Söderfjärden eller att korsa den. Vill man förkorta dagsrutten så kan Söderfjärden lämnas bort. Det finns mycket annat att se här. 

Vill man så kan man övernatta i Solf, men vi väljer att fortsätta till Södra Korsholm. Passa på att handla proviant i Solf. Nu väljer vi mindre och krokigare vägar via Tölby och Vikby. I Toby passerar vi stenbron. Nu har vi inte långt kvar till rastplatsen vid Karkmo gamla kvarn, ändpunkten för dagens rutt.

Dag 2

Karkmo – Älvbyarna – Kvevlax – Petsmo – Replotbron, 60 km
Karkmo – Veikars – Voitby, 10 km
Voitby – Kuni, 10 km
Kuni – Kvevlax, 6 km
Kvevlax – Västerhankmo, 7 km
Västerhankmo – Petsmo, 4 km
Petsmo – Koskö, 7 km
Koskö – Jungsund, 7 km
Jungsund – Grönvik, 3 km
Grönvik – Replotbron, 5 km

Se en närmare vägbeskrivning här

 

Idag startar vi med att cykla genom öppna landskap tills vi når Veikars. Vi cyklar över Kyro älv och fortsätter längs med älven. I Voitby slingrar sig vägen runt husknutarna. Här kan du se forsen från nära håll eller stanna till vid Älvkyrkan.

Från Vallvik följer vi en backig och krokig grusväg genom skogen till Kuni. Om du vill kan du förkorta rutten här och cykla raka vägen till Kvevlax. I Kvevlax kan du passa på att handla proviant igen eller stanna till för en kaffekopp vid något av bagerierna.

Vi fortsätter sedan vidare till Västerhankmo. Här slingrar sig vägen igen mellan röda stugor. I Petsmo kan du bekanta dig med det havsnära boendet och simstranden innan vi fortsätter vidare längs mindre vägar mot Koskö. Från Koskö tar vi ny fart mot dagens slutmål. Vi tar grusvägen till Jungsund och närmar oss havet.

I Grönvik kan du ta en simtur eller fortsätta vidare mot Replotbron, där dagens rutt slutar. Här kan du beundra bron i kvällsljuset och du hinner ännu få någonting att äta.

Tips: Du kan förlänga din cykeltur med en sväng till Österhankmo. Från Öster­hankmo får du ta samma väg tillbaka. Avståndet från Västerhankmo till Öster­hankmo är 8 km. Om du vill så kan du också förlänga cykelturen med en avstickare till Köklot. Det kan vara värt det, men också här får du cykla samma väg tillbaka. Avståndet från Alskat till Norrskat är 19 km. Till Köklot är avståndet 14 km.

Vägbeskrivning för sträckan Västerhankmo – Österhankmo

Vägbeskrivning för sträckan Alskat – Köklot – Norrskat

Dag 3

Replotbron – Svedjehamn – Replot – Smedsby, 60–70 km
Replotbron – Replot, 5 km
Replot – Björkö, 16 km
Björkö – Svedjehamn, 2 km
Svedjehamn – Replot, 18 km
Replot – Karperö, 19 km
Karperö – Smedsby, 6 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Nu har vi bara resten kvar. Innan vi beger oss ut i världsarvet kan vi passa på att besöka Världsarvs­porten. I Replot kan vi välja att cykla via kyrkan och kanske hamnen. Från Replot har vi en längre etapp över vägbankar framför oss innan vi når Björkö.

Väl framme i Björkö kan vi välja att cykla genom byn innan vi fortsätter till Svedjehamn. I Björkö och Svedjehamn finns mycket att se och göra, så vi får nog några timmar att gå här om vi inte vill stressa.

Det går bra att tälta i Svedjehamn, men vi väljer att cykla den sista delen av rutten ännu i kväll. När vi har passerat Replotbron har vi inte långt kvar. Vill du så kan du ta ett kvällsdopp vid Carpella innan du cyklar de sista kilometrarna tillbaka till Smedsby.

Tips: Om du vill tillbringa en dag till i skärgården så kan du också cykla iväg mot Vallgrund och Klobbskat. Avståndet från Replot till Sommarösund är 13 km och från Replot till Klobbskat 26 km. Dag 3 kan också delas upp på två dagar med övernattning i Björkö.

Vägbeskrivning för sträckan Replot – Sommarösund

Vägbeskrivning för sträckan Replot – Klobbskat

En förkortad rutt på 4 dagar

Dag 1

Smedsby – Solf – Karkmo, 35 km
Smedsby – Gamla Vasa, 7 km
Gamla Vasa – Solf, 14 km
Solf – Vikby, 7 km
Vikby – Helsingby, 4 km
Helsingby – Karkmo, 3 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Dag 2

Karkmo – Älvbyarna – Kvevlax – Petsmo, 35 km
Karkmo – Veikars – Voitby, 10 km
Voitby – Kvevlax, 9 km
Kvevlax – Västerhankmo, 7 km
Västerhankmo – Petsmo, 7 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Tips: Om du vill så kan du förkorta hela utflykten och fortsätta från Kvevlax raka vägen tillbaka till startplatsen i Smedsby. Då blir dagens rutt ca 30 km.

Dag 3

Petsmo – Jungsund – Replotbron, 25 km
Petsmo – Koskö, 7 km
Koskö – Jungsund, 7 km
Jungsund – Grönvik, 3 km
Grönvik – Replotbron, 5 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Tips: Om du vill så kan du förkorta hela utflykten och fortsätta från Koskö via Karperö tillbaka till startplatsen i Smedsby. Då blir dagens rutt 15–20 km.

Dag 4

Replotbron – Replot – Smedsby, 35 km
Replotbron – Replot, 7 km
Replot – Karperö, 19 km
Karperö – Smedsby, 6 km

Se en närmare vägbeskrivning här

Tips: Om du vill så kan du förlänga utflykten med en eller två dagar. Cykla t.ex. till Svedjehamn eller Sommarösund. Avståndet mellan Replot och Svedjehamn är ca 20 km och mellan Replot och Sommarösund 10–15 km. Om du väljer dessa avstickare så får du cykla samma väg tillbaka.

Vägbeskrivning för sträckan Replot – Svedjehamn

Vägbeskrivning för sträckan Replot – Sommarösund