Information om läsåret
Förutom traditionell undervisning händer det mycket annat i vår skola. Information finns i och händelsekalendern.
Aktuellt i sommar:
Elevvården önskar ett skönt och avkopplande sommarlov.
Kurator Madde och Emma är anträffbara fram tills den 13.6, handledare inom elevvården Cecilia fram tills den 26.6.
Emma Häggdahl 040 1563042
Madelene Nykvist 050 4387010
Cecilia Wester 040 595 0271
Nedan listar vi länkar på vart du kan vända dig ifall du upplever att du behöver stöd eller råd för dig själv eller för en närstående. Klicka på den röda texten för att komma till webbsidan.
Chat och telefon:
Luckans chatt- och telefonkalender
Skulle du vilja prata med någon? Här hittar du vem som håller öppet idag!
Kalendern samlar alla nationella chatt- och telefontjänster på svenska i Finland, för dig som är ung eller ung vuxen.
Ungdomslokal.fi 13-20 åringars Discordserver
Vill du hänga med andra utan att behöva lämna hemmet? Folkhälsan erbjuder digitala mötesplatser där du kan umgås, spela, snacka och vara en del av en gemenskap – online! Välkommen in!
Ärligt talat-chatten
En chatt för 13-29 åringar där du kan prata anonymt med handledare eller psykolog om allt som känns viktigt för dig just nu.
Sekasin-chatt
Sekasin är en riksomfattande stödtjänst riktad till svenskspråkiga 12-29-åringar. Här kan du tala om vad som helst du grubblar på anonymt och i förtroende. På chatten jourar både professionella från olika föreningar samt utbildade frivilliga.
Barn- och ungdomstelefonen
Barn- och ungdomstelefonen betjänar på numret 0800 96 116 måndag och tisdag kl. 14-17 samt onsdag och torsdag kl. 14-20. Till Barn- och ungdomstelefonen kan du ringa gratis och anonymt och tala om de saker som intresserar eller tynger dig. Det syns inte i din telefonräkning att du har ringt och samtal bandas aldrig in.
Kristelefonen
Svenskspråkig kristelefon: 09 2525 0112 Telefonjouren är öppen: må och ons kl. 16-20 tis, tors och fre kl. 9-13.
Den finskspråkiga kristelefonen håller öppet 24/7 på telefon 09 2525 0111
Kristelefonen hjälper också på engelska (09 2525 0116)
KRAN rf
När någon har problem med alkohol, droger, spelande eller annat missbruk påverkar det ofta också familjen och de närstående. Till stödtelefonen kan du ringa om vill tala med någon om dina upplevelser eller om det är något du vill fråga. Vi har tystnadsplikt och du får vara anonym. Vi tar emot samtal måndag, tisdag och torsdag kl. 13-16. Telefonnumret är 050 313 9926.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren 116 006 betjänar på svenska mån-fre kl. 12-14. Ger brottsoffer möjlighet att prata med en person som förstår vad det kan innebära att bli offer för ett brott. Du kan även ringa anonymt. Brottsofferjouren chattar på svenska varje måndag kl. 19-22 på Ärligt talat-chatten
Nollinjen
Mot våld i nära relationer och våld mot kvinnor. Prata om din situation, dina erfarenheter och rädslor med personalen. De som svarar är yrkespersoner som lyssnar och ger dig stöd och råd i din svåra situation. Telefonnummer: 080 005 005 dygnet runt, under årets alla dagar. Nollinjen betjänar på finska, svenska och engelska. Du kan också gå in på Nollinjens chatt som är öppen måndag till onsdag kl. 9-15 och torsdag till fredag kl. 14-20. Hittas på webbsidan nollalinja.fi.
I Korsholm/Vasa:
Seri-stödcentret
På Seri-stödcentret vid Vasa centralsjukhus erbjuds snabbt hjälp och stöd till personer som utsatts för sexuellt våld. Ring eller skicka textmeddelande till 040-5894752, dygnet runt alla dagar.
Du behöver inte remiss, utan kan komma direkt till Seri-stödcentret på eget initiativ eller hänvisad via myndighet. Om det är något du undrar över kan du ringa i förväg och fråga om råd.
USM Ninni
För dig som har en förälder med missbruk, beroende och/eller psykisk ohälsa. Du är inte ensam och det är viktigt att du får prata om dina upplevelser. Genom att kontakta oss på Ninni får du hjälp och stöd. Instagram/TikTok: @ninniusm. På USM´s sida finns det möjlighet att chatta anonymt. En handledare svarar dig så fort som möjligt. Du kan även ringa vår jour- och rådgivningstelefon 050 3708100 somär öppen 7-22. Du hittar chatten längst ner i högra hörnet på webbsidan.
Ta reda på mer själv:
Psykporten för unga
Information och verktyg för att ta hand om den mentala hälsan. De tjänster som är riktade till ungdomar och vuxna erbjuder information om psykiska svårigheter och mentalvårdstjänster. De innehåller också egenvårdsmetoder.
Normaali.fi
Hjälp och information för unga om det egna livet, måendet och relationer.
Omahelpperi
I Omahelpperi har man samlat information, stöd och tjänster för unga i olika livssituationer, allt från psykiskt välbefinnande till val av studieplats och även gällande fritiden.
BuenoTalk
På BuenoTalk hittar du information om rusmedel, spelande, relationer osv. Du kan också skicka in frågor om vad du vill. På @buenotok på TikTok och @BuenoTalk på Instagram hittar du svar på en del av de vanligaste frågorna.
UMO
På www.umo.se hittar du information om bl.a. kroppen, sex, relationer, rusmedel och våld. Umo har också många bra videon på TikTok på @umo.se
För vuxna:
MIELI Kriscenter
Österbottens kriscenter erbjuder samtalsstöd vid krissituationer i vardagen samt att klara av svåra situationer i livet enligt låg tröskel principen. Du behöver ingen diagnos eller remiss för att komma till oss. Du kan komma ensam, som par eller med din familj. Alla besök är konfidentiella, och du kan även komma anonymt till oss. Besöken (i genomsnitt 5-6 gånger) är gratis. Du kan boka en distanstid direkt via vår NÄTKALENDER. I nätkalendern syns en del av våra lediga tider. Om du inte hittar en tid som passar dig eller vill boka en tid hos Valo, ring tidsbokningen: 044-979 2439 (må – to kl. 9 – 14) eller info@pohjanmaankriisikeskus.fi.
FinFami Österbotten
Du kan reservera telefontid och anhörigrådgivning på nätet eller ringa anhörigas stöd och rådgivningsnummer 044 2000 733 eller 044 7634 101 (må-fre kl. 9-16). Individuella- och familjeträffar kan även bokas. Boka tid här.
Omaperhe
Omaperhe ger tillförlitlig information och stöd för familjeplanering och familjer. Den ger vägledning om egenvård och hjälper dig att hitta rätt familjecentertjänster för din familj.
Psykporten för vuxna
Psykporten är en samling nätbaserade tjänster som främjar psykiskt välbefinnande. Genom tjänsten kan medborgare få information och verktyg för att ta hand om den mentala hälsan. De tjänster som är riktade till ungdomar och vuxna erbjuder information om psykiska svårigheter och mentalvårdstjänster. De innehåller också egenvårdsmetoder.
Enjaksa.fi
Information om frågor som berör familjelivet, förhållande, det egna måendet, med mera.
När det är akut:
Nödnummer 112
Social- och krisjour
Social- och krisjouren svarar på brådskande behov av socialvård alla tider på dygnet och alla dagar i veckan. Tfn. 06-218 9555 Du kan ta kontakt med socialjouren t.ex. i allvarliga krissituationer som berör individ, familj eller anhörig (eldsvåda, våld eller annan olycka) och vid familje- eller närståendevåld.
Österbottens skyddshem
Erbjuder hjälp för personer eller familjer som har upplevt våld i nära relationer, eller hot om sådant våld. Skyddshemmets kristelefon har jour dygnet runt 06 312 9666. Du kan också boka tid till samtalsstöd med en handledare per telefon via hemsidan. Via skyddshemmet erbjuds också öppenvårdstjänster och stöd med låg tröskel till dem som upplevt och dem som utövat familje- och närståendevåld. Erbjuds också separationsarbete och stöd till familjer där föräldrarna har separerat eller överväger separation.