Turism

Det finns gott om sevärdheter i Korsholm. Gör en upptäcktsfärd till skärgården och upplev den karga, sköna skärgårdsnaturen, gamla byamiljöer, muséer eller smaka på traditionella fiskrätter i riktig miljö. Längre ut i Kvarken kan du besöka intressanta öar, såsom Valsörarna med Korsholms eget ”Eiffeltorn”, Norrskär, Ritgrund och Maraskär.

Kvarkens steniga skärgård är ett unikt landskap som har formats av istiden. Kvarkens skärgård är Finlands första naturarv och cirka 70 % av området finns i Korsholm. Området är en del av världsnaturarvet High Coast / Kvarken Archipelago.

Den runda slätten Söderfjärden är en intressant geologisk sevärdhet som bildades genom ett meteoritnedslag för ca 520 miljoner år sedan. Söderfjärden är en viktig rastplats för flyttfåglar och ett omtyckt utflyktsmål för fågelskådare. Stundars museum och kulturcentrum i Solf bjuder på en genuin allmogemiljö med stugor, verktyg och redskap.

Botniahallen erbjuder utmärkta förutsättningar för idrottsevenemang och andra tillställningar alla tider på året. I Botniahallen ordnas bl.a. idrottstävlingar, konserter, konferenser, utställningar och mässor. Finlands längsta landsvägsbro, Replotbron, är väl värd ett besök. Bron har en längd på 1 045 meter och förenar skärgård och fastland. När du befinner dig högst uppe på bron är avståndet till vattenytan ca 30 meter.