Idrottsklassen
De elever som inleder åk 7 vid Korsholms högstadium hösten 2025 har möjlighet att gå på en idrottsklass. Idrottsklassen är riktad till elever som är aktiva i någon idrottsförening och mer målmedvetna med sitt tävlingsidrottande, elever som känner att de vill öka sin träningsmängd, göra träningen mer mångsidig eller få mer inspiration genom att träna tillsammans med likasinnade från andra idrottsgrenar (man förbinder sig att vara på idrottsklassen i tre år).
Träningarna är två morgnar i veckan kl. 8-9.30 i Korsholms högstadium (man tar sig till morgonträningarna med egen skjuts). Därtill har man 2 lektioner vanlig skolgymnastik i veckan och i hälsokunskapen lär man sig mer om idrottarens vardag.
- Träningarnas mål är att utveckla elevernas rörelsefärdigheter och mångsidighet.
- Det viktigaste på lektionerna är att upprätthålla glädje och iver.
- Av de motoriska färdigheterna betonas rörelse- och balansfärdigheterna.
- Av de fysiska färdigheterna betonas snabbhet och rörlighet.
- Träningarnas belastningar är lätta eller medeltunga.
På Instagram: korsholmshogst_idrottsklasser kan ni följa morgonträningarna. Där finns även höstens träningsplanering för åk 7, åk 8 och åk 9.
Inträdestesterna till idrottsklassen i Korsholms högstadium är måndag 17.2.2025 kl.8.30 i OP-arenan. (Torsdag 6.3 är reservdatum, om man är sjuk eller på resa)
Ansök till inträdes testerna genom att fylla i ansökningsblanketten (öppen 10.1-10.2.2025) här
Det är sju olika moment och färdigheter som mäts vid inträdesprovet:
- Rörelsefärdigheter och snabbhet.
- Uthållighet.
- Styrka.
- Balansfärdigheter och rytm
- Rörlighet.
- Tennisbollskastning och -fångande (redskapshantering).
Bekanta er med momenten på www.soveltuvuuskoe.fi
Träna de olika delmomenten, så är ni mindre nervösa och väl förberedda till testdagen. Och kom ihåg att ”det räcker att man gör sitt bästa för att vara nöjd”
Innehållet på idrottsklasserna följer Finlands Olympiska kommittés linjedragningar, ”växa till idrottare” och fokuserar på allmän fysisk- och motorisk träning samt övriga delar av idrottandet som t ex sömnens, kostens och självförtroendets betydelse och utveckling. På gymnastiklektionerna tränar vi bl.a. snabbhet, styrka, rörlighet, balans- och olika rörelsefärdigheter. På lektioner i hälsokunskap och gymnastik fördjupar vi oss i hälsokunskapsämnen som gäller idrottare.
Innehållet på idrottsklassernas träningar följer Finlands Olympiska kommittés linjedragningar, ”växa till idrottare” (i hälsokunskap tex sömnens, kostens och självförtroendets betydelse). Bekanta er gärna med innehållet på Finlands Olympiska kommittés hemsida:
Vänligen rikta frågor till:
Gymnastiklärare Robert Bergkulla, 044-3223045, robert.bergkulla@edu.korsholm.fi
Rektor Pia Blomqvist, 044-4249108, pia.blomqvist@korsholm.fi