Aktuellt inom projektet

Skolträdgårdar i Korsholm 

Våren 2024 skapades de första skolträdgårdarna i Korsholm inom projektet. Trädgårdarna ger skolorna möjligheter att konkret lära barnen varifrån maten kommer samt värdefull kunskap och erfarenhet kring odling. Samtidigt skapades ett nytt klassrum ute med möjligheter att integrera skolträdgården i olika ämnen. Odling ger barnen handlingskraft och bidrar till att skapa framtidstro. 

Skolträdgården i Solf fick ta plats i byns vackra museimiljö på Stundars 

På våren anlades trädgården. Eleverna bottnade först odlingslådorna med paff. Lådorna fylldes på med löv och gödslades med stallgödsel. Efter detta var det dags att fylla upp lådorna med matjord. 

Vi sådde bland annat morot, rödbeta, palsternacka, dill och bladpersilja. Vi satte även ut potatis och vitlök. Eleverna hade drivit upp kålplantor, sommarblommor och pumpa i klassrummet som sedan planterades ut. Vi planterade också perenna örter som förhoppningsvis trivs flera år i skolträdgården. 

På sensommaren levererade skolträdgården mycket skörd. I bild syns rödbeta, dill, pumpa, rosenbönor, ringblommor, örter och grönkål. En del av skörden tillredde eleverna själva och fick smaka på medan en del togs hand om av skolköket så att hela skolan fick njuta av skörden.  

En tillsammansodling som engagerar i Norra Korsholm 

I Norra Korsholm skapades en tillsammansodling som engagerar. Tack vare engagemanget skapades en vacker trädgård vid centrala Carpella, som ligger mitt i Karperö och är en välbesökt plats. 

Trädgårdens utformning är planerad av trädgårdsmästare Lena Gillberg, som har skissat upp en fin helhet med olika former. Trädgårdens struktur har därefter byggts med talkokraft av ungdomsföreningen. Under april och maj månad jobbade alla flitigt för att få klart odlingsplatsen tills eleverna skulle sätta frön och plantor i jorden. 

I den nybyggda tillsammansodlingen fanns det gott om plats att odla. 

Elever från skolan och förskolan var med och sådde rotfrukter, örter, blommor, baljväxter. Vi sådde en hel del ärter så att barn och besökare hade något att provsmaka under sommaren. 

Under våren hade eleverna sått kålväxter, pumpor, zucchini och sommarblommor samt förgrott potatis som planterades ut. 

I augusti stortrivdes humlor, bin och fjärilar bland alla örter och blommor. 

Odling intill skolgården på en plats full av potential vid Kvevlax lärcentrum 

Intill skolan finns en bit åkermark där skolträdgården vid Kvevlax Lärcenter anlades. Det finns också planer på att bygga vidare på skolträdgården under kommande år. 

När skolträdgården vid Kvevlax lärcenter anlades sattes först en markduk på området där den första odlingsplatsen skapades. Odlingen byggdes upp i pallkragar som bottnades med löv och ovanpå sattes jord och pelleterad gödsel. Planeringen gjordes i samarbete med två trädgårdsintresserade skolgångshandledare vid lärcentret. De var också med och skapade grunden för odlingsplatsen samt målade pallkragarna så att de blev fina och enhetliga. I klassrummet hade eleverna drivit upp plantor av kål, pumpor och sommarblommor. 

I skolträdgården samsades ärter, lök, potatis, kål, morot, rödbeta, palsternacka, dill, sommarblommor, örter, smultron, zucchini och pumpor. Årskurs 3 odlade även inhemska spannmål för att kunna följa med hur spannmålen växte och titta närmare på säden under hösten som en naturlig del av omgivningsläran. 

Intill skolträdgården finns Elimkyrkan och där fick vi tillreda smakprov av skörden tillsammans med eleverna som vi sedan vick avnjuta tillsammans. Det blev rostad potatis med sour cream and onion, grönkålschips, rotsaksstavar och dipp samt en rödbetskaka med choklad.