Kokningsrekommendationer när dricksvattnet måste kokas

När det finns misstanke om att kranvattnet innehåller bakterier, virus eller parasiter som kan göra dig sjuk rekommenderas det att vattnet kokas innan det kan drickas eller användas i matlagning.

Detta ska du göra när det finns rekommendationer på att dricksvattnet ska kokas:

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare i minst fem minuter. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att

  • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att

  • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
  • tvätta händer och ansikte
  • duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
  • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
  • diska för hand, låt disken torka innan den används
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor
  • spola toaletten.