Utflyktstips för hela familjen

Svedjehamn & Vikarskat i Björköby

Gör som våra turister – åk till Björköby och upplev världsnaturarv, natur och skärgårdskultur på en och samma gång!

Från utkikstornet, Saltkaret, ser du De Geer-moränerna som gjort oss till ett världsnaturarv. Gå den ca 4 km långa vandringsleden Bodvattnet runt i kulturhistorisk hamnmiljö och avnjut din matsäck vid de välskötta grillplatserna eller beställ färdig mat på restaurangen, Salteriet. Blir du badsugen så kan du ta dig ett dopp på simstranden.

Vill du se något annat så rekommenderar vi att du kör ett par kilometer till ut till Vikarskat. Här finns en vacker urskog som döljer unika fornminneslämningar från långt tillbaka i tiden. Väl framme kan du pausa i den mysiga fiskarbastun och bada i det öppna havet.
Vikarskat vandringsled

Besök även det tjusiga gårdsmuseet inne i byn, Mårtes gårdsmuseum

Passa på och se våra videon (på äkta Björkö dialekt) från platsen:
Ryssugnar
Fiskarbastun

Stundars museum och meteoritnedslaget i Solf

Öppna landskap format av meteoritnedslag, tidsresa till 1900-talets Österbotten, färska grönsaker direkt från gården och unikt bostadsområdet. Solf bjuder på en rejäl dos slow travel av kvalité. Det inbyggda lugnet i Stundars museibyn och de vidsträckta fälten som är gjorda för dig som vill koppla av för en dag och njuta av landsbygdens bästa sidor.

Besök vår stolthet, Stundars museum och kulturcentrum och ta en skön promenad runt det unika bostadsområdet som omringar halva museiområdet. Mera info om hur området tog form hittar du på skylten som finns bakom Rofhöks-huset.

Från Stundars kan du sikta in på Söderfjärden, den stora meteoritkratern som förut låg under vatten men numera är bördig odlingsmark tack vare det gamla pumphuset i Munsmo. Besökscentret Meteorian är definitivt värt ett besök, nåt som intresserar både stora och små.

Före du åker hem kan du svänga in till Ines Market, Finne Farms egna gårdsbutik, där du kan köpa lokala, färska grönsaker, blommor och ägg dygnet runt. Ines Market finns på Solfvägen 121, Grönsaks-skylten invid vägen visar var du ska svänga in.

Vallgrund

Idylliska båthuslängor, gosiga husdjur, natursandstränder och mysiga vandringsleder! Du behöver inte ha båt för att kunna uppleva Kvarkens skärgård. Flera fina smultronställen väntar på dig som är redo att upptäcka naturen på cykelsadeln eller till fots. Skärgårdsbyarna är små, levande skärgårdsmuseer i sig själva.

I Södra Vallgrund finns en förtjusande husdjursgård, Aava Kertun kotitila, som är öppen för allmänheten mot en liten inträdesavgift. Här finns snälla husdjur av alla de slag i en autentisk gammaldagsmiljö. Pusta ut och avnjut en kopp kaffe med hembakta bullar på gårdstunet. Aava Kerttus husdjursgård

Fort Sommarö naturområde är idag fredat och ägs av staten. En långgrund sandstrand mot det öppna havet är ett smultronställe utan dess like. Utmärkta vandringsleder, utedass, två grillplatser och en vaktstuga höjer trivseln och utflyktsmöjligheterna på området.

Besök även Sommaröhallen för lokala hantverksuppköp och den traditionella landsbygdsbutiken inne i byn. Fortsätter du längs Sommarösundsvägen mot havet kommer du till Sommarösund simstrand, som är ett bra alternativ för strandlekar och bollspel.

I Bullerås som ligger nästintill det öppna havet i ett skyddat sund kan du känna historiens vingslag på Granösunds fiskeläge, avnjuta picknick vid den lilla båthamnen eller simma vid en av Korsholms vackraste allmänna simstränder – Bullerås simstrand. Inför besöket kan du låta dig inspireras av ett virtuellt besök på museet.