Utbud och tjänster

På biblioteket kan du bland annat låna böcker på många olika språk, läsa tidningar, använda internet och delta i olika evenemang. Biblioteket är gratis och öppet för alla. Korsholms bibliotek består av huvudbiblioteket i Smedsby, Kvevlax bibliotek, Solf bibliotek, Replot bibliotek, Björköby bibliotek och bokbussen. Bokbussen stannar på drygt 60 ställen runtom i kommunen.

Lånekort

För att låna behöver du ett lånekort. Samma lånekort fungerar i alla Korsholms bibliotek och i bokbussen. Första lånekortet är gratis. Lånekortet är personligt och du är ansvarig för det material som lånas med ditt lånekort. När du vill låna material ska du visa upp ditt lånekort vid lånedisken. I huvudbiblioteket, samt i Kvevlax och Replot bibliotek kan du också låna med en låneautomat. För vissa av våra tjänster behöver du förutom lånekort även en PIN-kod. Du får PIN-koden av bibliotekspersonalen. Mer information om lånevillkoren finns i våra användningsregler, som du får från biblioteket eller hittar under menyn Låneinformation och användningsregler.

Lånetid

Lånetiden är 28 dygn för böcker och 14 dygn för tidskrifter, filmer, musik och sportredskap. Om du inte lämnar tillbaka ditt lånade material i tid måste du betala en förseningsavgift. Om ingen annan har reserverat, alltså står i kö till, ditt lånade material kan du förlänga lånetiden. Det kan du göra via webbiblioteket fredrika.finna.fi eller genom att kontakta biblioteket. Du kan lämna tillbaka ditt lånade material till vilket som helst av Korsholms bibliotek eller till bokbussen. Om biblioteket är stängt kan du lämna tillbaka materialet i returneringsluckan som finns vid ingången.

Material

Biblioteket har många olika typer av material som du kan låna med ditt lånekort. Bibliotekspersonalen hjälper dig gärna att hitta material. Om det material du söker är utlånat kan du reservera det. Det kan du göra i webbiblioteket fredrika.finna.fi eller genom att kontakta biblioteket. Du får då ett meddelande per e-post eller sms när du kan hämta materialet. Om material du söker inte finns på något av Korsholms bibliotek kan du fjärrlåna det. Det betyder att vi lånar materialet från ett annat bibliotek i Finland eller utomlands. För fjärrlånet betalar du en avgift. Läs mera om fjärrlån här. Du kan också ge förslag på vad du vill att biblioteket ska köpa in. Inköpsförslag kan du lämna in via fredrika.finna.fi eller direkt till bibliotekspersonalen.

Webbibliotek

Korsholms bibliotek hör till Fredrikabiblioteken tillsammans med tio andra österbottniska kommuners bibliotek. Du hittar Fredrikabibliotekens gemensamma webbibliotek på adressen fredrika.finna.fi I webbiblioteket kan du söka i vår bibliotekskatalog, förlänga dina lån och reservera material. Du ser också information om våra kommande evenemang. När du gör en sökning i bibliotekskatalogen syns material från alla Fredrikabiblioteken. Genom att välja Korsholm som bibliotek i Begränsa sökresultatet-menyn ser du det material som finns i Korsholms bibliotek. Du kan även göra andra begränsningar. För att reservera material eller förlänga dina lån måste du logga in i webbiblioteket med ditt lånekortsnummer och PIN-kod.

E-tjänster

E-tjänster är tjänster som du kan använda på din dator, smarttelefon eller surfplatta. I bibliotekets e-tjänster kan du läsa böcker och tidningar, lyssna på ljudböcker och titta på film. Mer information om våra e-tjänster hittar du i en skild broschyr eller via fredrika.finna.fi under fliken E-material i menyn högst upp på sidan.

Celia-talbokstjänst

Om du på grund av till exempel sjukdom eller synskada har svårigheter att läsa tryckta böcker kan du ha rätt att lyssna på böcker via Celias talbokstjänst. Fråga bibliotekspersonalen om mer information.

Boken kommer

Boken kommer-tjänsten riktar sig till Korsholmare som på grund av exempelvis hög ålder, långvarig sjukdom eller rörelsehinder inte själva kan ta sig till biblioteket eller bokbussen för att låna material. Tjänsten innebär att bibliotekets personal regelbundet plockar ihop en bokkasse åt dig. Bokkassen kan hämtas och lämnas tillbaka till biblioteket av en anhörig eller vän. Om detta inte är möjligt ordnas transporten på annat sätt. Tjänsten är gratis.

Fröbiblioteket

I fröbiblioteket finns frön av både nyttoväxter och blommor. På våren kan du låna frön från fröbiblioteket och på hösten donera nya frön till biblioteket. Fröbiblioteket finns vid huvudbiblioteket.

Sportoteket

Sportoteket har ett mångsidigt utbud sportutrustning för alla åldrar och årstider. Redskapen lånas med lånekort på samma sätt som bibliotekets övriga material, och lånetiden är 2 veckor. Sportoteket finns i huvudbibliotekets utrymmen, men man kan också beställa utrustning för avhämtning vid filialbiblioteken. Utlånad utrustning kan även reserveras. Mera information finns under Idrottsverksamhet.

Datorer och internet

Alla våra bibliotek har trådlöst internet. Vid huvudbiblioteket, Kvevlax och Solf bibliotek finns också datorer där du kan använda internet. I alla bibliotek finns det möjlighet att kopiera eller printa enstaka dokument mot en liten avgift.

Meröppet

Kvevlax bibliotek och Replot bibliotek är så kallade meröppna bibliotek. Det betyder att du under vissa tider kan använda biblioteken även om personalen inte är på plats. Du kommer då in i biblioteket med ditt personliga lånekort och PIN-kod. För att använda denna tjänst måste du vara över 15 år och skriva under ett användaravtal.

Bokcirklar och evenemang

Korsholms bibliotek har tre olika bokcirklar som regelbundet träffas vid huvudbiblioteket och diskuterar böcker: Läs och tyck, Kirjakerho och English book club. Bokklubbarna är öppna för alla. Biblioteket ordnar även olika evenemang, till exempel författarbesök och sagostunder. Aktuell information hittar du på fredrika.finna.fi och i våra sociala medier.

Sociala medier

Biblioteket finns på Facebook och Instagram. Där lägger vi upp boktips och informerar om aktuella saker. Biblioteket har också Facebook-gruppen Korsholm läser – Mustasaari lukee, där vem som helst kan skriva boktipsinlägg.