Smedsbyorientering

Upptäck Smedsby på en orienteringsbana

Visste du att det finns scouter, en talande båge och ett torg i Smedsby? Korsholms centrum har fått en ny bildkarta med en orienteringsbana som passar alla åldrar. Banan mäter drygt 3 km, med start och mål på Elly Sigfrids torg. Om 1 km räcker för dig kan du besöka kontrollerna 1, 2, 3 och 4 och sedan återvända till målet (streckad linje på kartan). Start och mål på Elly Sigfrids torg.

Kontrollerna har valts ut av guider från Vasa-Korsholm guider.

Den här bildbanan gjordes till Ellys marknad 24.5.2024. Platserna kan du besöka året runt.
Tack för att du följer trafikreglerna och visar hänsyn mot alla som rör sig i byn.

Här kan du se, klicka vidare och lära mer: 

En oas mellan landet och stan 

Smedens, fiskarnas och jordbrukarnas by har med landhöjning och kommunsammanslagning blivit centralort i Korsholm. Här möts och månar människor om varann. Med en doft av landsbygd, intill Vasa stad, växer företagsamheten och skolorna. På promenadavstånd från torget bjuds service, aktiviteter och natur för alla. Välkommen på tur i Smedsby!  

Scouterna Maisa Mäenpää, Liam Åbonde, Venla Keränen, Rasmus Blomqvist, Viljami Kaivolahti, Viljami Jokelainen, Aino Keränen och scoutledaren Karina Björninen i klätterställningen och Carola Lithén, Astrid Wikman, kartritaren Otto Sund, Jane Trygg-Kaipiainen, kommundirektör Rurik Ahlberg och Wilmer, Julia, Walter och Adina Järveläinen hälsar dig varmt välkommen på orientering i Smedsby centrum. 

Start & mål: Torget och den årliga marknaden bär riksdagskvinnan Elly Sigfrids namn. Mer om Elly berättar Wikipedia och Biografiskt lexikon för Finland. Hennes syster Astrid Wikman är Smedsbybo sedan 1982, pensionerad lärare och aktiv senior- och sångledare. 

Start.Kontroll 1: Korsholm har anor från 1300-talet och ombildades 1973. Då blev Korsholm, Björköby, Replot, Kvevlax och Solf en enda kommun. Carola Lithén har varit med och styrt sedan 1989. Hon är ordförande i kommunstyrelsen och bor sedan 1993 i grannkvarteret till ämbetshuset i Smedsby.

Kontroll 1.Kontroll 2: Kyrkan mitt i byn har rum för alla, med bland annat dagklubb, ungdomsutrymmen och diakonimottagning. I Korsholms finska församling jobbar Anne Visser-Keltto som kyrkoherde och Miika Kallio som pastor.

Kontroll 2.Kontroll 3: På Seniorpunkten träffas och trivs pensionärer och människor i alla åldrar. Diana Enlund som leder projektet Rörelse för äldre och äldrekoordinator Anette Hästbacka bjuder in.

Kontroll 3.Kontroll 4: Korsholms nya friluftsområde Äppeldalen lockar många, med lekparker och seniorgym. Adina Järveläinen har hittat kontrollen under den talande bågen.

Kontroll 4.Kontroll 5: Smedsby ungdomsförening är känd för sina revyer. Mikael Gädda har spexat här sen 1984.

Kontroll 5.Kontroll 6: Smedsby hembygdsförening månar om museiområdet vid Holmska gården, Axelas, med en mängd föremål och byggnader. Där samlas också scouterna i Ahjopartio.

Kontroll 6.
Högst upp Venla Keränen, Rasmus Blomqvist och Liam Åbonde, i mitten Iiris Villanen, Viljami Kaivolahti och Iris Simpanen och längst ner Maisa Mäenpää, Kerttu Riippi, Enni Ståhl och Viljami Jokelainen.
Kontroll 6.
Smeden är symbol för byn och hembygdsföreningen, som bland annat rustat upp byns sista smedja. Foto: Bo-Göran Byggningsbacka
Kontroll 6.
På museiområdet är det talko varje måndag från maj till september – och allsång mitt i sommaren. Foto: Bo-Göran Byggningsbacka

Bonuskontroll: Intill vägen, hundra meter nordost om hembygdsföreningens infart, byggdes den första skolan i Smedsby. Som minnesstenen berättar står den nu i Stundars museiby.

Bonuskontroll.
Bonuskontroll.
Foto: Bo-Göran ByggningsbackaKontroll 7: Bildningscampuset blir Österbottens största. Jane Trygg-Kaipiainen har jobbat för framtidens skolutrymmen. Hon är pensionerad lärare, prisbelönt eldsjäl och författare som också gör webbsidan info-mustasaari-korsholm.fi. I bakgrunden leker Sofia och Nathalie Granfors och Edward och Adrian Buss.

Kontroll 7.Kontroll 8: I kulturhuset blommar biblioteket och vuxeninstitutet som är öppna för alla. Biblioteket är gratis, med böcker, tidningar, DVD:n, ett fröbibliotek, ett sportotek och flera digitala tjänster. På vuxeninstitutet kan du själv välja vad du studerar – och utveckla dig, göra saker tillsammans, skapa innehåll och mening i livet. Bibliotekschef Maria Kronqvist-Berg och rektor Monika Fröjdö hälsar dig välkommen.

Kontroll 8.

Fotografer

Annika Granfors-Loo och Nina Buss.

Annika Granfors-Loo och Nina Buss från Fotoklubben Knäppisarna och grannbyn Böle har fotograferat kontrollpunkterna och människorna i Smedsby.

Karta

IF Femman.

Orienteringskartan är gjord av Otto Sund (se översta bilden), född och uppvuxen i Smedsby och Korsholmsföreningen IF Femman, som bjuder dig på äventyr och aktiviteter året runt.

Tack till Aktiastiftelsen i Korsholm, Korsholms kommun och alla som bidragit till Smedsbyorienteringen och bildkartan.

Vasa-Korsholm guider.

Välkommen på guidade turer i bygden med oss – Vasa-Korsholm guider.