Matsvinn och Mathjälp

Bokföring av livsmedelsavfall
Enligt 118 a § i avfallslagen (646/2011) ska livsmedelsföretagare föra bok över mängden och hanteringen av det livsmedelsavfall som uppkommer i verksamheten. Bokföringen ska i den mån det är möjligt även inbegripa en uppskattning av den totala mängden ätbara livsmedel som kasserats som avfall, så kallat matsvinn. Det huvudsakliga syftet med bokföringen är att hjälpa företagarna utveckla sin verksamhet bl.a. så att matsvinnet minskar.

Livsmedelsföretagare som är tillstånds- eller anmälningspliktiga enligt miljöskyddslagen, med undantag av företagare inom primärproduktionen, ska årligen lämna ett sammandrag över det föregående kalenderåret till tillsynsmyndigheten Närings-, trafik- och miljöcentralen.

Andra bokföringsskyldiga livsmedelsföretagare, såsom aktörer inom handel och restaurang- och inkvarteringsverksamhet, har inte motsvarande skyldighet att lämna uppgifter, men de måste på begäran lämna bokföringsuppgifter om livsmedelsavfall. Myndigheterna för livsmedelstillsyn ger på begäran tillsynsmyndigheterna enligt avfallslagen handräckning vid tillsynen över skyldigheten att föra bok över
livsmedelsavfall. Handräckningen är av teknisk karaktär. I praktiken betyder det att livsmedelstillsynsmyndigheten kan kontrollera bokföringsskyldigheten i samband med en Oiva-inspektion. Eventuella överträdelser meddelas till den myndighet som övervakar avfallsslagen som sedan ålägger aktören att rätta till dem.

Bokföringsskyldigheten gäller inte sådan småskalig verksamhet som inte omfattas av planmässig livsmedelstillsyn (10 § 2 mom. i livsmedelslagen). Skyldigheten gäller inte heller allmännyttiga samfund, till
exempel välgörenhetsorganisationer som erbjuder mathjälp eller primärproduktionen.

Förutom bokföringsskyldigheten medför avfallslagstiftningen även en skyldighet för livsmedelsföretagare att lämna överskottslivsmedel till redistribution så att de i första hand används som mat till människor, om detta kan göras utan att livsmedelssäkerheten äventyras samt till rimlig kostnad (29 § i avfallsförordningen).

Mera information: https://ym.fi/sv/avfall/avfallslag
Snabbguide om livsmedelsföretagarens bokföring av livsmedelsavfall

Blanketter att fylla i och en handbok om bokföringen finns på denna sida:
https://jukuri.luke.fi/handle/10024/552987 (endast på finska)

Livsmedel som överlåts till mathjälp

Livsmedel som doneras till mathjälp ska vara säkra.

Ansvaret för livsmedelssäkerheten ligger på alla aktörer som deltar i mathjälpsverksamheten på ett eller annat sätt, såsom aktörer som donerar mat, välgörenhetsorganisationer och -sammanslutningar samt andra aktörer som förmedlar och delar ut mathjälp. En vederlagsfri överlåtelse av livsmedel eliminerar inte ansvaret för livsmedelssäkerheten. Syftet med mathjälp uppfylls inte om det finns sådana brister i säkerheten eller kvaliteten hos de livsmedel som överlåtits till mathjälpen att livsmedlet inte kan användas.

En förutsättning för mathjälpen är att aktörerna i all sin verksamhet följer livsmedelslagstiftningen. För att möjliggöra mathjälp har man dock gett mathjälpen vissa undantag, som får tillämpas endast i mathjälpsverksamhet som grundar sig på välgörenhet. Dessa undantag får inte tillämpas på kommersiell verksamhet. Livsmedel som överlåtits till mathjälp får inte på något sätt utnyttjas kommersiellt.

Livsmedelverkets anvisning för Livsmedel som överlåts till mathjälp