Med Byabussen åker du bekvämt från dörr till dörr


En mycket bra service, lätt att använda och prisvärd. Så beskriver Annika Pelli och Pauline Mattlar Byabussen.

Två kvinnor står bredvid en buss. Kaksi naista seisoo bussin vierellä.

Byabussen är en service som Korsholm subventionerar och erbjuder sina invånare. Den trafikerar olika rutter alla vardagar och kan beställas till den egna infarten de dagar den kör i området.

Boris Ehn rattar Byabussen

Boris Ehn har kört Byabussen i ungefär ett och halvt år. Han börjar arbetsdagen med att skjutsa skolelever och sedan kör han Byabussen.

Busschaufför. Bussinkuljettaja.
Boris Ehn.

– Jag trivs med det här jobbet, men det skulle vara fint om fler använde tjänsten. Jag har hört att det var många som anlitade Byabussen före coronapandemin, att det var så gott som fullsatt då, säger Boris.

Busschaufför. Bussinkuljettaja.
Boris Ehn har kört Byabussen i ungefär ett och ett halvt år.

Annika och Pauline åker till Vasa

Det är en regnig och blåsig torsdag i februari. Boris kör först till Replot där Annika Pelli stiger på och sedan till Iskmo efter Pauline Mattlar. De ska in till Vasa. Annika för att besöka sin mamma och Pauline för att sköta ärenden på stan. Båda öser lovord över Byabussen.

Av mig får du bara superlativ!

Annika Pelli

– Av mig får du bara superlativ! Jag använder Byabussen alltid då jag har möjlighet till det, säger Annika nöjt.

Hon har varken bil eller körkort, bor i Replot och arbetar vid sjukhuset. Hon samåker till jobbet, övriga ärenden försöker hon planera in så att hon kan utnyttja Byabussen. 

En kvinna sitter i en buss. Nainen istuu bussissa.
Annika Pelli är mycket nöjd med Byabussen.

– Jag har bott i Replot sedan 1989 och det har alltid fungerat finfint med bussen, det gäller bara att planera i förväg, säger Annika.

Bekvämt med Byabussen

Pauline har använt sig av Byabussen i ungefär fyra år. Hon visste om den tidigare men tyckte det lät omständligt eftersom man måste ringa och beställa bussen i förväg.

– Men det är ju inget besvär alls, utropar hon.

Pauline har inte något körkort och tycker det är bekvämt att åka med Byabussen istället för att anlita andra för att komma till stan.

En kvinna sitter i en buss. Nainen istuu bussissa.
Pauline Mattlar drog sig för att kontakta Byabussen eftersom hon tyckte det verkade omständligt. Men det är det inte alls, säger hon.

För mig är det ett nöje att få åka in till stan och dessutom när man får så här bra service.

Pauline Mattlar

– För mig är det ett nöje att få åka in till stan och dessutom när man får så här bra service. Byabussen är flexibel och kan släppa av en på olika platser i stan, det finns inte bara en given slutstation, förklarar Pauline.

Blodprov, matbutiker och Seniorpunkten

Boris Ehn berättar att många beställer bussen till exempel om de ska ta blodprov vid hälsovårdscentralen, vill besöka någon av de större matbutikerna eller delta i någon av Seniorpunktens grupper. Mest är det äldre och pensionärer som åker med Byabussen, men också någon enstaka skolelev. Och sommartid många villabor.

Byabussen finns för alla.

Boris Ehn

– Byabussen finns för alla, man behöver inte uppfylla något speciellt kriterium för att åka med, påminner Boris.

En tur med Byabussen kostar 2,50 euro

En tur med Byabussen kostar 2,50 euro oberoende var man stiger på och vart man ska. Man måste beställa Byabussen dagen innan för att säkerställa att den kommer. Det gör man genom att ringa 050 573 3142.

Bekanta dig med Byabussens tidtabell

Minibuss med texten ByaBussen kör på en väg. Minibussi jonka päällä lukee ByaBussen ajaa tielä.
Byabussen kör olika rutter olika dagar.
Flera nyheter