Skräpplockning är bra motion


Jaakko Björkbacka plockar 15–20 säckar skräp från vägrenen ett par gånger i året som kommunen plockar bort.

Man plockar skräp vid vägren. Mies poimii roskia tien varrelta.

Ett par gånger i året plockar Jaakko Björkbacka skräp längs vägrenen på en kilometer lång sträcka i Smedsby. Det tar fyra–fem timmar per gång och då får han ihop 15–20 sopsäckar som kommunen plockar bort. Samarbetet med kommunen började förra året och har fungerat bra. Björkbacka får sopsäckarna från kommunen och plockar skräpet på egen tid.

Jaakko Björkbacka.
Jaakko Björkbacka.

– Jag plockar längs Korsholmsvägen, avsnittet mellan Karperövägen och Fågelberget. Där finns mycket skräp som hör till avstjälpningsplatsen såsom paff och plast. Det har inte kastats avsiktligt utan har flugit bort i farten från lastbilarnas flak, säger Björkbacka.

– Det är alla chaufförers ansvar att fästa lasten så inget flyger av från flaket och landar i naturen, fortsätter han.

Man med skräppåse och pafflåda vid vägren. Lastbil kör förbi. Mies, joka pitää roskapussia ja pahvilaatikkoa seisoo tien vareessa. Kuorma-auto ajaa ohi.
Lastbilstrafiken är livlig längs vägavsnittet där Jaakko Björkbacka plockar skräp.

Området som Björkbacka städar är eget närområde och familjen rör sig ofta där. Utöver avstjälpningsplatsskräp finns det gott om tomma tobaksaskar, tomburkar och engångskaffemuggar som har slängts ut från bilfönster.

– Det är onödigt att harmas över skräpmängden när det är så lätt att göra något åt saken. Att städa fungerar ju som en motionsform, säger Björkbacka nöjt.

Kommunens städtalko

Korsholms kommun uppmuntrar kommuninvånare och andra som vill att näromgivningen är snygg och ren att samla ihop ett talkogäng och tillsammans städa i det egna närområdet. Kommunen erbjuder kommuninvånare sopsäckar att fylla med skräp och möjlighet att lämna dem vid dikeskanten. Kommunen samlar sedan in de fyllda sopsäckarna.

Skräp bland torkade löv på marken. Roskia kuivuneiden lehtien seassa maan päällä.
Skräp i naturen.

Sopsäckar kan hämtas från ämbetshusets infopunkt. När du hämtar sopsäckar skall du uppge vid vilken väg eller gata du samlar skräp, tidpunkt och var du lämnar de fyllda säckarna. Om du bor långt från ämbetshuset går det också bra att enbart meddela var du samlar och varifrån kommunen kan plocka upp fyllda säckar.

Ämbetshustes infopunkt är öppen måndag–fredag klockan 8–16.

Besöksadress: Centrumvägen 4, Smedsby
Telefon: (06) 327 7111
E-post: infopunkten@korsholm.fi

Vägskydd 1-kort krävs för skräpinsamling längs vägar

Det krävs ett så kallat Vägskydd 1-kort av personer som samlar skräp. Om man är flera personer räcker det att en person har kortet. Intyget är avgiftsfritt och avläggs som webbutbildning. För att få Vägskydd 1-kortet krävs att man är förtrogen med de riskfaktorer som trafiken ger upphov till på arbetsplatsen.

Information om Vägskydd 1-utbildningen

Gul väst och handskar rekommenderas för de som deltar och gör en god gärning för Korsholms kommun.

Jaakko Björkbacka har Vägskydd 1-kortet. Han har några tilläggstips åt skräpsamlare:

  • välj en tidpunkt när vägtrafiken inte är så livlig
  • använd tjocka handskar och stadiga skor
  • plocka från ena sidan av vägen i taget och undvik att korsa vägen i onödan.

#supersnygga_korsholm

Tillsammans kan vi också sprida städglädjen till flera. Ta en bild från städtalkot och ladda upp på Facebook eller Instagram med hashtagen #supersnygga_korsholm.

Foton som publiceras med hashtaggen #supersnygga_korsholm på offentliga sidor och profiler kan delas i Korsholms kommuns sociala medier.

Flera nyheter