På sommaren njuter vi av planeringsarbetet som gjorts i februari


På försommaren är grönområdesenhetens anställda flitiga och resultatet av deras arbete gläder oss alla.

Sommarblommor. Kesäkukkia.

Det synligaste glädjeämnet är planteringarna med sommarblommor som finns runtom i kommunen.

I Smedsby kan man njuta av sommarblommor kring ämbetshuset, på Elly Sigfrids torg, framför kulturhuset, vid Centrumvägen, i rondeller, kring skolcentrum, på Gäddaområdet, vid närsjukhuset samt hälsocentralens och Solhörnans ingångar.

Sommarblommor. Kesäkukkia.
Planteringar vid ämbetshuset.

Planteringarna planeras på vintern och blombeställningen görs i februari. För planeringen står trädgårdsmästarna Marita Ala-Korpi och Marita Laurén.

Två kvinnor planterar blommor i en rondell. Kaksi naista istuttaa kukkia liikenneympyrässä.
Heidi Hjerpe och Marita Ala-Korpi planterar sommarblommor vid rondellen mellan Smedsby-Böle skola och Korsholms gymnasium.

– Vi har satsat på naturlighet och prydnadsgräs i årets planteringar. Där syns också årets färg, violett, en färg som valts av färginstitutet Pantone, säger Ala-Korpi.

I månadsskiftet maj–juni planteras blommorna i krukor i grönområdesenhetens utrymmen och efter det transporteras de till olika platser i kommunen. I år består urvalet av bland annat pelargoner, dahlior, petunia och prydnadsgräs.

Sommarblommor. Kesäkukkia.
I årets planteringar syns naturlighet och prydnadsgräs.

I grönområdesenheten arbetar nio personer året om och till sommaren anställs kring tio säsongsarbetare som hjälp. Säsongsarbetarna sköter grönområden, planteringar, simstränder, lekparker och idrottsplatser. Säsongsträdgårdsmästare Heidi Hjerpe sköter om sommarblommorna och planteringarna.

Kvinna vid blomkruka. Nainen kukkaruukun äärellä.
Heidi Hjerpe är säsongsträdgårdsmästare i kommunen och sköter planteringarna.

– Vi hoppas att blommorna gläder kommuninvånare och förbipasserande under hela sommaren, säger Ala-Korpi med ett leende.

Sommarblommor. Kesäkukkia.
Blomsterprakt vid ämbetshuset.
Flera nyheter