Nytt utegym i Jungsund passar för alla


Ett nytt utegym invigdes i Jungsund i mitten av oktober. Utegymmet ligger vid Jungsund gräsplan och här kan man träna mag-, rygg- och armmuskler, balans, spänst och koordination.

Gymmet är öppet året om och passar för alla åldrar och nivåer, också för nybörjare. Man använder sin egen kropp som vikt och på gymmet finns bilder som visar hur man använder de olika redskapen.

– Vi hoppas att folk ska börja använda det nya utegymmet. Det är ett bra ställe att träna på, säger idrottsinstruktör Elisabeth Wiklund.

Det hade lämnats in önskemål om ett utegym till Jungsund och gymmet kunde förverkligas med hjälp av välfärdsutskottets utvecklingsbidrag. Iskmo-Jungsund bollklubb har varit med i planeringen.

Kombinera ett pass på utegymmet med en vandringstur

Enligt rekommendationerna borde man träna styrketräning minst två gånger i veckan för att upprätthålla sin muskelstyrka, så två gympass i veckan är en bra vana att sträva efter, säger Elisabeth Wiklund.

Ett utegym bjuder på frisk luft och vackra vyer och är dessutom gratis.

Det nya utegymmet i Jungsund invigdes i mitten av oktober.

Utegymmet ligger alldeles i närheten av Iskmo-Jungsund vandringsled och betjänar därför också vandrare.

– Vandrare har möjlighet att värma upp på utegymmet före vandringen eller komma hit och stretcha efteråt, säger Wiklund.

Toaletten vid Jungsund sportplan tillgänglig hela tiden tack vare nytt smartlås

Nu finns det också möjlighet att använda toaletten vid Jungsund sportplan när som helst, berättar Bengt Leander som är sekreterare i föreningen Iskmosunden. Föreningen upprätthåller Iskmo-Jungsund vandringsled och förfogar över sportstugan på Jungsund sportplan.

Föreningen investerade i våras i ett smartlås som gör att toaletten i sportstugan numera är tillgänglig för vandrare och andra varje dag dygnet runt.

– Vi sökte en lösning så att vi skulle kunna ha toaletten öppen också utanför stugans öppettider men samtidigt undvika ofog. Vi kom på att bygga en skild dörr till toaletten från utsidan och installera ett smartlås. För en liten peng (1,50 euro) ringer man upp ett nummer och då öppnas dörren, berättar Leander.

Bengt Leander från föreningen Iskmosunden förevisar hur det nya smartlåset till toaletten fungerar.

Avgiften läggs till kundens följande telefonräkning och intäkterna från toalettavgifterna går till föreningen.

– Tanken är inte att vi ska göra vinst utan att vi ska täcka kostnaderna, säger Leander.

Gräset på området återanvänds som fyllnad till fotbollsplaner

Området där utegymmet är byggt har tidigare varit gräsbevuxet. Kommunen har tagit tillvara gräset innan grävmaskinen började jobba.

Gräset återanvänds sedan när kommunen reparerar fotbollsplaner efter avslutad säsong, berättar idrottsanläggningsansvariga Kjell Backlund. På det sättet gör kommunen en miljögärning.

På utegymmet kan man, förutom muskelstyrka, träna balans, spänst och koordination.

Utegymmet i Jungsund är det sjunde som byggts i Korsholm. De övriga utegymmen finns i Karperö, vid Botniahallen, i Kvevlax (två stycken), Replot och Solf. Här hittar du en lista över alla utegym i kommunen.

Flera nyheter