Korsholm tar emot över 20 kvotflyktingar i år – några av de nyanlända är syskonen Zafari från Afghanistan


Korsholms kommun tar emot över 20 kvotflyktingar i år. Fyra av dem är de afghanska syskonen Zafari som anlände till Korsholm i februari.

ungdomar i soffa

De afghanska syskonen Ali, 19, Mojgan, 21, Kolsum, 31 och Mostafa, 21 är fyra av de kvotflyktingar som har kommit till Korsholm hittills i år. Syskonen har flyttat in i en radhusbostad i Smedsby och tre av de fyra ungdomarna inledde sin integrationsutbildning vid medborgarinstitutet Alma i Vasa i början av maj.

­ – Här är perfekt. Finland är ett vackert land, säger de med hjälp av sin tolk.

Korsholms kommun tar emot över 20 kvotflyktingar i år, bland annat afghaner. I siffran ingår också flyktingar som FN:s flyktingorgan UNHCR klassar som akuta fall, det vill säga flyktingar i brådskande behov av skydd.

– När det gäller att ta emot kvotflyktingar ligger vi i topp i Österbotten, berättar kommunens chef för integration och sysselsättningsfrämjande verksamhet Josefine Häggblom.

Korsholms kommun inkvarterar även ett flertal ukrainare som har beviljats tillfälligt skydd.

Josefine Häggblom, chef för integration och sysselsättningsfrämjande verksamhet (till höger) tillsammans med kollegan, integrationshandledaren Annika Hendersson.

Röda Korsets lokalavdelningar gör en viktig insats

Alla flyktingar som kommunen tar emot placeras i egna bostäder. Kommunen har ett tätt samarbete med Röda Korsets lokalavdelningar i Korsholm. Frivilliga från lokalavdelningarna ställer i ordning lägenheter åt flyktingarna och samlar in allt som behövs: möbler, husgeråd och allt annat som hör till ett hem. Det är en värdefull insats som kommunen är väldigt tacksam över.

– Vi vill att det ska kännas som att flyktingarna kommer till ett hem. Vi brukar tänka att bostäderna ska vara sådana där vi själva skulle vilja bo, säger Häggblom.

Många flyktingar har aldrig bott i ett modernt hem

Efter att välfärdsreformen trädde i kraft är det Österbottens välfärdsområde som förser flyktingarna med bland annat sängar, sängkläder, hygienartiklar, städredskap och mediciner. Rent praktiskt går det till så att kommunen ansöker om betalningsförbindelse av välfärdsområdet för att införskaffa sakerna. Kommunens integrationshandledare handlar sedan sakerna och placerar ut dem i lägenheterna.

– Vi brukar få säga till många gånger att sakerna som finns i lägenheterna får användas. Det kan vara svårt för de nyanlända flyktingarna att förstå att sakerna faktiskt är deras, säger Josefine Häggblom.

Syskonen Zafari har fått flytta in i en ljus och trevlig bostad i Smedsby.

Många av flyktingarna som kommer har varit på flykt i många år och en del har aldrig bott i ett modernt hem utan vuxit upp i flyktingläger. De behöver boendeträning för att lära sig hur vardagen i ett modernt hem fungerar.

Vill tacka Röda Korset och korsholmarna

Häggblom vill rikta ett varmt tack både till Röda Korsets lokalavdelningar i Korsholm och till kommuninvånarna som hjälper till genom att skänka saker till Röda Korsets insamlingar.

– Invånarna är jätteaktiva och det finns till exempel privatpersoner som stickar sockor till flyktingarna. Vi är lyckliga över all hjälp vi får.

Hoppas på en ljus framtid

Ali, Mojgan, Kolsum och Mostafa ser fram emot att snart få nya vänner i Korsholm och de hoppas på en ljus framtid.

– Vi önskar få studera, få en utbildning och komma någonstans i livet. Vi hoppas att vi ska få ett bättre liv efter våra svårigheter, säger de.

21-åriga Mojgan tillsammans med sin storasyster Kolsum, 31.

Josefine Häggblom uppmuntrar korsholmarna att modigt våga prata med flyktingar som man möter i kommunen.

– Även om man inte har ett gemensamt språk brukar man nog förstå varandra.

Faktaruta

Nu tas flyktingar från 2022 års flyktingkvot emot. Flyktingar från årets kvot tas emot tidigast i slutet av året.

Antalet mottagna kvotflyktingar år 2022 i Korsholm:

  • Antal kvotflyktingar, inklusive akuta fall:  27
  • Inkvarterade med tillfälligt skydd: 9
  • Antalet mottagna kvotflyktingar år 2023 per 21.4.2023 i Korsholm:
  • Antal kvotflyktingar, inklusive akuta fall: 24
  • Inkvarterade med tillfälligt skydd: 10
Flera nyheter