Korsholmskalaset 18.11 blir höjdpunkten på Korsholms jubileumsår


Korsholmskalaset, huvudtillställningen under Korsholms pågående jubileumsår, ordnas i Botniahallen lördag 18.11 klockan 10-15. Kalaset bjuder på ett unikt program med Korsholmstema för alla åldrar.

Affisch om Korsholmskalaset

Förhoppningen är att Korsholmskalaset ska locka flera tusen gäster till Botniahallen för att ta del av allt som Korsholm har att bjuda på. Korsholmskalaset har gratis inträde och är öppet för alla. Över 100 utställare deltar och det ordnas rikligt med program för alla åldrar både inomhus och utomhus.

Plock ur programmet:

  • mässa där lokala föreningar och företag presenterar sig
  • mattorg med lokala läckerheter
  • Hopsis, BUU-klubben, käpphästbana, kompishundar och annat program för barn
  • gratis jubileumsbakelse och kaffe till de 675 första besökarna
  • På scenen bl.a Månskensbonden, Black Islanders, Sunny Singers, Kvevlaxkören
  • Korsholmsgillet bjuder upp till dans
  • Korsholms historia
  • Korsholms kommuns olika avdelningar på plats. Bland kommunens utställningsmaterial och program finns allt från bildningens robotar till provsmakning av kommunens skolmat.
  • Utomhus bl.a matförsäljning och maskinutställningar
  • Mathilda Vestergård från Yles dokumentärserie Pilsnerraggarna

Länk till hela programmet och en lista på alla medverkande

– Det känns väldigt glädjande att vi har fått ihop ett så här fint program, säger Carola Lithén, ordförande i kommunens jubileumsarbetsgrupp.

Uruppförande av bildningens nya sånger

På Korsholmskalaset blir det också ett uruppförande av bildningens jubileumssång och lystringssång. Sångerna har tonsatts av två elever under jubileumsåret och texterna är skrivna av artisten Fredrik Furu i samarbete med elever.

Bildningen har också ordnat en tävling för kommunens barn och unga med temat ”Mitt Korsholm” under jubileumsåret. Över 300 bidrag har lämnats in. Juryn utlyser vinnarna på Korsholmskalaset och alla bidrag ställs ut i Botniahallen.

Som konferencierer på Korsholmskalaset fungerar Jonathan ”Jontti” Granbacka och Jasmin Granholm.

Gratis busstransport med Byabussen från Korsholms högstadiums parkering

För att underlätta parkeringsarrangemangen får besökarna gärna parkera vid Korsholms högstadium. Byabussen kör non stop mellan Korsholms högstadiums parkeringsområde och Botniahallen klockan 10-15, gratis. Med Liftis buss nummer 6 kommer man också smidigt till Botniahallen från Vasa centrum.

Vid Botniahallen finns också gott om parkeringsplatser och det finns parkeringsvakter på plats för att dirigera trafiken.

Kommundirektör Rurik Ahlberg och fullmäktigeordförande Christoffer Ingo hoppas att Korsholmskalaset ska locka inte bara korsholmare utan också invånare från hela närregionen.

– Det är unikt att kommunen ordnar en tillställning av det här slaget. Senast vi firade så här stort var i samband med 650-årsjubileet och nästa gång blir när Korsholm firar 700 år, säger Ahlberg.

Jubileumsfest för personal och förtroendevalda på kvällen

Festligheterna fortsätter lördag 18.11 klockan 19 med en jubileumsfest för kommunens personal och förtroendevalda i Botniahallen. Också kommunens vänorter har bjudits in.

Över 800 personer har anmält sig till festen. På programmet står middag och musikunderhållning av Nonen Vocals.

Flera nyheter