Korsholms kommun deltar i Yles kampanj En miljon soppåsar


Korsholms kommun deltar också i år i Yles kampanj En miljon soppåsar 15.4–5.6. Vårt mål är att samla ihop 4 000 soppåsar i Korsholm.

Man omgiven av soppåsar

Vi uppmuntrar alla att delta i kampanjen under tiden 15.4–5.6 genom att plocka skräp och ange antalet insamlade soppåsar i Korsholm i Yles skräpräknare. För att använda skräpräknaren behöver man ett Yle-konto.

Under tiden 215.5 finns sex skräpflak utplacerade runtom i Korsholm. Under den här tiden utmanar vi framförallt föreningarna att plocka skräp.

Här hittar du skräpflak under tiden 2–15.5

Replot Sale, Vallgrundvägen 1

Karperö sportplans parkeringsplats, Bäckstået 7

Kvevlax sportplans parkeringsplats, Koskövägen 77

Toby, skolans parkeringsplats, Lundvägen 3

Solf, vid Pulsen, Sportsgränd 3

Smedsby UF:s parkeringsplats, Smedsbyvägen 224

Till skräpflaken får privatpersoner och föreningar föra brännbart avfall.

Avgiftsfria soppåsar till alla skräpplockare

Soppåsar kan hämtas avgiftsfritt på bokbussen och biblioteken samt vid infopunkten i ämbetshuset under hela kampanjtiden 15.4–5.6. Det går också bra att använda egna soppåsar. Storleken på påsarna spelar ingen roll. Under den del av kampanjtiden som skräpflak inte finns utplacerade sätter var och en sitt insamlade skräp i eget sopkärl.

Förutom att skräpplockning är en miljögärning får man frisk luft och motion på köpet. Om man plockar skräp tillsammans med andra får man dessutom social samvaro. Så samla ihop familjen, kompisgänget eller föreningen och gå ut och plocka skräp!

Det här är andra gången som Yle utmanar finländarna att samla ihop en miljon soppåsar. Ifjol samlade korsholmarna ihop nästan 1 000 påsar med skräp inom ramen för kampanjen. I hela landet samlades cirka 210 000 soppåsar in.

I år deltar över 170 kommuner i kampanjen.

Så här deltar du i kampanjen:

  1. Ta med dig handskar, en tom soppåse och en skräpplockartång och gå ut i din näromgivning och plocka skräp. Obs! Om du plockar skräp i diken ska du bära reflexväst. Plocka inte skräp på vägar!
  2. Släng soppåsarna i ett sopkärl. Kom ihåg att till exempel glas, metall och batterier ska sorteras skilt.
  3. Ange mängden insamlade soppåsar i Yles skräpräknare. Ylekonto behövs.

Länk till kampanjsidan.

Bild: Johanna Kannasmaa

Flera nyheter