Representanter för Korsholms kommun och GigaVasa-teamet besöker Kina


Representanter för Korsholms kommun och GigaVasa-teamet besöker Kina 18–24.4 för att bekanta sig med batterimaterialproducenten Shanshans huvudkontor i Shanghai och bolagets fabrik i Kunmin.

gruppbild på män i kostymer

Från Korsholms kommuns sida deltar kommundirektör Rurik Ahlberg, tekniska direktören Ben Antell och kommunfullmäktiges ordförande Christoffer Ingo.

Avsikten med besöket är att på ort och ställe få en bättre bild av bolagets planerade etablering på GigaVasa-området.

– Det här handlar om en av de största investeringarna som planeras i Finland för tillfället och det är därför viktigt att med egna ögon se magnituden av detta, säger Ahlberg.

Världens största producent av anodmaterial

Shanshan meddelade i december 2023 att bolaget planerar att bygga en produktionsanläggning för anodmaterial på Korsholms sida av GigaVasa-området. Bolaget har gjort en förhandsreservering av en 52,5 hektar stor tomt.

Den planerade anläggningen har en årlig produktionskapacitet på 100 000 ton och målet är att det första skedet av produktionen ska inledas 2026. Shanshan är världens största producent av anodmaterial.

Under resan besöker delegationen också bland annat Finlands generalkonsulat i Shanghai. Business Finland har samordnat besöket och deltar i programmet.

Bild från bolagets presskonferens i Vasa 15.12.2023 / Johanna Hietikko-Koljonen

Flera nyheter