Frågor och svar om kokning av dricksvatten och vattentjänstverkets störningskommunikation


Dricksvattnet ska fortfarande kokas inom Korsholms vattentjänstverks södra distributionsområde. Här har vi samlat svar på en del av de vanligaste frågorna från invånarna.

vattenkran

Områdena som påverkas

Behöver man koka dricksvattnet om man bor i Smedsby, Singsby eller andra områden i kommunen än de som syns på störningskartan?

Nej, bara i områdena som syns på störningskartan. Störningskartan har nu uppdaterats, för att ännu noggrannare markera var gränserna går i Kvevlax. Uppmaningen att koka dricksvatten gäller följande områden: Helsingby, Toby, Karkmo, Veikars, Martois, Staversby, Miekka, Voitby, Vallvik, delar av Kvevlax, Kuni, Vassor, Petsmo, Hankmo, Köklot, Solf, Tölby, Vikby och Rimal.

Kokning av dricksvatten

Hur länge ska vattnet kokas?

Allt dricksvatten och allt vatten som används vid matlagning ska kokas i minst fem minuter. Tänk på att kokt dricksvatten också ska användas till att

  • blanda saft eller andra drycker med vatten
  • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
  • göra is
  • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
  • borsta tänderna.

Okokt vatten kan användas till att tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta.

Behöver man koka dricksvatten till husdjur?

Nej, dricksvatten till husdjur behöver inte kokas.

Kan man duscha som vanligt?

Ja, man kan tvätta händer och ansikte samt duscha som vanligt i okokt vatten, men man ska se till att små barn inte sväljer vatten. Bad ska undvikas.

Okokt dricksvatten kan också användas till att:

  • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
  • diska för hand, låt disken torka innan den används
  • tvätta kläder
  • städa och rengöra ytor
  • vattna blommor
  • spola toaletten.

Hur länge gäller uppmaningen att koka dricksvatten?

För att kartlägga situationen togs fler prover den 12.9 och 13.9.2024. Svar fås tidigast måndagen den 16.9.2024. Uppmaningen att koka vattnet gäller tills vidare och ny information ges i början av nästa vecka.

Störningskommunikation

Varför kom uppmaningen om att koka vatten inte tidigare?

Vattenprovet, som var ett rutinprov, togs den 9.9.2024 och svaren kom den 11.9 klockan 15.10. Informationen skickades ut genast då det var klarlagt vilka områden som berördes. Informationen skickades ut via vattentjänstverkets störningsmeddelandetjänst och som pressmeddelande till alla lokala nyhetsredaktioner. Informationen publicerades också på kommunens webbplats och sociala medier. Totalt skickades över 5100 meddelanden ut via störningsmeddelandetjänsten.

Varför fick jag eller min anhöriga inget störningsmeddelande?

Störningsmeddelandena skickas inte till alla kommuninvånare, utan endast till dem som berörs av den aktuella störningen. Meddelandena skickas automatiskt till kommuninvånare som är över 16 år och har offentligt telefonnummer och offentlig adress. Du måste beställa meddelandena manuellt om du inte har offentliga kontaktuppgifter. Du kan registrera flera adresser, till exempel en sommarstuga eller adressen till en nära anhörig. Närmare anvisningar via länken.

Varför fick jag ingen bekräftelsekod när jag försökte registrera mig i sms-tjänsten?

Vänta en stund och prova på nytt.

Vattenprover

Hur ofta tas det prover av hushållsvattnet och när togs senaste prov före den 9.9?

Intervallen mellan provtagningarna varierar, men sju myndighetsprov per år tas vid olika kommunala inrättningar som skolor och daghem. Det senaste provet togs 21.8.2024 i Solf, meddelar Västkustens miljöenhet.

Hur kan bakterier komma in i dricksvattnet?

Orsaken är inte klarlagd i det här fallet, utan det är under utredning. Vi berättar ifall orsaken klarnar.

Varför tar det så länge att analysera vattenproverna?

För undersökning av intestinala enterokocker tar det två dygn att få provresultat. Det finns tyvärr inget snabbare sätt i nuläget.

Flera nyheter