Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten: Jane Trygg-Kaipiainen


Korsholms kommunfullmäktige består av 43 förtroendevalda, men vem är de egentligen? I serien ”Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten” presenteras människorna bakom besluten.

Jane Trygg-Kaipiainen. Text, teksti: Korsholm, Mustasaari. Tillsammans för dig - Yhdessä sinua varten.

Jag är Jane Trygg-Kaipiainen och jag har bott i Korsholm största delen av mitt liv. Jag är född i Åbo, där jag även har gått i skola och studerat. Efter studierna begav jag mig med familjen ut i världen för att hitta min plats. Vi flyttade till Korsholm hösten 1984 efter att ha arbetat på olika håll i södra Finland och Värmdö i Sverige.

Smedsby har varit en bra plats att bo på, här finns allt nära till hands. När jag arbetade i Korsholms kommun fick jag upp ögonen för vad som kunde göras bättre. Redan under mina första år i Korsholm kom jag in på skötseln av gemensamma ärenden, först på nämndnivå och sedan från år 2005 som fullmäktigeledamot. Jag har verkat på gräsrotsnivå och alltid värnat om den lilla människan. Jag har undvikit partibindningar och därför representerar jag i fullmäktige de finskspråkiga i Korsholm via Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö (MSK).

Jag är flitig och produktiv och har många projekt på gång samtidigt. Jag är intresserad av många olika saker: språk, att skriva och läsa, astronomi, geologi, botanik, trädgårdsskötsel, handarbete, målning, kultur, allt skapande och verksamhet som utvecklar en själv. Jag är aktiv inom några föreningar. Frågor som berör finskspråkiga i Korsholm ligger nära mitt hjärta. Jag vill arbeta för att stärka gemenskapen bland finskspråkiga, utveckla ett mångsidigt kulturutbud på finska och synliggöra det bland annat genom att vid kulturhuset ordna utställningar av finskspråkiga konstnärer.

Nämn tre viktiga saker i ditt liv.
Familjen, en trivsam boendemiljö, att arbeta med händerna.

Bok, ljudbok eller film? 
Som författare av facklitteratur är det absolut bok.

Energidryck, blåbärssoppa eller vatten?
Av dessa tre vatten, men viktigast är grönt te!

Minä olen Jane Trygg-Kaipiainen. Olen ollut mustasaarelainen suurimman osan elämääni. Olen syntynyt, käynyt kouluni ja opiskellut Turussa, minkä jälkeen lähdin perheeni kera hakemaan paikkaani maailmasta. Muutimme Mustasaareen syksyllä 1984 työskenneltyämme eri puolilla Etelä-Suomea ja Värmdössä Ruotsissa.

Sepänkylä on ollut hyvä asuinpaikka, jossa kaikki on lähellä. Työni Mustasaaren kunnan palkkalistoilla avasi silmäni sille, minkä voisi tehdä paremmin. Ajauduin yhteisten asioiden hoitoon jo ensimmäisten Mustasaaren-vuosieni aikana, ensin lautakuntatasolle ja vuodesta 2005 kunnanvaltuutetuksi. Olen ruohonjuuritason toimijana aina ollut pienemmän puolella ja kaihtanut puoluesidonnaisuuksia, ja siksi edustan valtuustossa Mustasaaren suomenkielisiä Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestön (MSK) riveissä.

Olen ahkera ja tuottelias, ja minulla on monia projekteja samanaikaisesti työn alla. Olen kiinnostunut monenlaisista asioista: kielistä, kirjoittamisesta, lukemisesta, tähtitieteestä, geologiasta, botaniikasta, puutarhanhoidosta, käsitöistä, maalaamisesta, kulttuurista ja kaikesta luovasta ja itseä kehittävästä toiminnasta ja toimin aktiivisesti muutamassa yhdistyksessä. Sydämenasioitani ovat Mustasaaren suomenkielisten asiat, erityisesti suomenkielisen yhteisön vahvistaminen ja suomenkielisten kulttuuripalvelujen monipuolistaminen ja tunnetummaksi tekeminen muun muassa järjestämällä kulttuuritalolla suomenkielisten taitajien näyttelyitä.

Mainitse kolme tärkeää asiaa elämässäsi.
Perhe, viihtyisä asuinympäristö, käsillä tekeminen.

Kirja, äänikirja vai elokuva?
Tietokirjailijalle ehdottomasti kirja.

Energiajuoma, mustikkakeitto vai vesi?
Näistä kolmesta vesi, mutta tärkein on vihreä tee!

Flera nyheter