Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten: Carola Lithén


Korsholms kommunfullmäktige består av 43 förtroendevalda, men vem är de egentligen? I serien ”Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten” presenteras människorna bakom besluten.

Carola Lithén. Text, teksti: Korsholm, Mustasaari. Tillsammans för dig - Yhdessä sinua varten.

Jag är Carola, 55-årig pedagogie magister född och uppvuxen i den lilla byn Kalvholm i norra Korsholm. Numera bor jag i Smedsby, och vistas gärna ute på villan på Iskmo Lillön/Köklot sommartid. Jag har jobbat som lärare i drygt 25 år, nu är det främst politiken och samhällspåverkan som får min tid. Min funktionsnedsättning och mitt breda sociala engagemang inom föreningsliv och organisationer har gett mej värdefulla kontakter och insikter. Jag umgås gärna med vänner, läser mycket och reser när möjlighet finns.

Ett starkt, självständigt Korsholm med välmående, aktiva kommuninvånare som får en högklassig service tillräckligt nära är min drivkraft. Det är också orsaken till att jag ända sedan jag var 21 år har intresserat mej för politik, har suttit med i kommunfullmäktige i över 30 år och haft många olika förtroendeuppdrag – just nu som kommunstyrelsens ordförande.

Jag vill att vårt Korsholm jämlikt ska satsa på fortsatt utveckling, delaktighet och livskvalitet för alla. Styrkorna med Korsholm är vår goda småbarnspedagogik och skola, som ger grunden för trygga, kreativa barn som trivs och även har en meningsfull framtid. Vi satsar på att vara landets mest företagarvänliga kommun; det ger jobb och tryggad inkomst, samt bidrar till en välskött kommunal ekonomi. Hela Korsholm ska leva, och ha en fungerande infrastruktur med vägar, vatten och avlopp samt en god vardag med mötesplatser,
fritidsaktiviteter och ett gott kursutbud.

Nämn tre viktiga saker i ditt liv

  • Familjen och att få umgås med vänner och släktingar, att upprätthålla sociala kontakter, föra samtal och odla vänskap.
  • Föreningslivet och det aktiva deltagandet inom Folkhälsan, vid Stundars och olika organisationer inom handikappsektorn.
  • Att få läsa och lära nytt, att utveckla mej själv.

Bok, ljudbok eller film?
Böcker – absolut! Det ligger alltid en stor hög på mitt nattduksbord; faktaböcker, deckare och biografier huller om buller.

Energidryck, blåbärssoppa eller vatten?
Vatten är den bästa törstsläckaren! Jag börjar varje dag med en hemmagjord ingefära-shot, och till vardags vill jag ha mjölk till maten.

Flera nyheter