Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten: Karina Björninen


Korsholms kommunfullmäktige består av 43 förtroendevalda, men vem är de egentligen? I serien ”Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten” presenteras människorna bakom besluten.

Karina Björninen. Text, teksti: Korsholm, Mustasaari. Tillsammans för dig - Yhdessä sinua varten.

Jag är Karina Björninen, 40 år från Smedsby. Till familjen hör man och tre barn (5, 8 och 9 år) samt en hund. Jag är fullmäktigeledamot för andra perioden och representerar MSK (Mustasaaren suomenkielisten kunnallisjärjestö). Denna period är jag även ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i bildningsutskottet.

I min barndom bodde jag i Kvevlax och Smedsby, så efter studietiden kändes det naturligt att flytta tillbaka till Smedsby för att bilda familj. Mitt intresse för kommunalpolitik väcktes när jag fick egna barn; jag vill vara med och möjliggöra att framför allt våra barn, ungdomar och barnfamiljer får bästa möjliga service i vår vackra kommun.

Till yrket är jag kirurgisk och psykiatrisk sjukskötare och till utbildningen förvaltningsmagister. Jag jobbade tidigare under en lång tid på ungdomspsykiatriska avdelningen men numera är jag lektor inom yrkesutbildning där jag framför allt svarar för utbildningen av blivande närvårdare inom mentalvård och missbrukarvård. Även i politiken brinner jag för frågor som rör människors välbefinnande och möjlighet att bli hörd. Jag anser att kommunen utöver en fungerande basservice bör se till att vi kan erbjuda olika fritidsmöjligheter (musik, kultur, idrott och natur) som lämpar sig för kommuninvånare i alla åldrar.

Jag har ända sedan jag var liten varit med i Ahjopartio ry:s scoutverksamhet samt även spelat piano bland annat i Korsholms musikinstitut. Scouting, natur och musik hör fortfarande till min vardag och numera kan jag njuta av allt detta tillsammans med mina egna barn!

Nämn tre viktiga saker i ditt liv.
Familjen, naturen, meningsfull fritid

Bok, ljudbok eller film? 
Alla tre hör till min vardag. Ljudböcker lyssnar jag på nästan dagligen när jag rastar hunden. Jag hinner inte se på tv, men filmer ser jag på Netflix. Jag tycker om att läsa riktiga böcker i synnerhet när jag är ledig, med barnen läser jag böcker nästan dagligen.

Energidryck, blåbärssoppa eller vatten? 
Vatten är den absoluta favoriten av dessa tre, men blåbärssoppa smakar med gröt och mysli. Energidrycker dricker jag inte alls.

Olen Karina Björninen, 40-vuotias perheenäiti Sepänkylästä. Perheeseeni kuuluu mies ja kolme lasta (5, 8 ja 9 vuotta) sekä koira. Olen toisen kauden valtuutettu MSK:n riveissä ja tämän valtuustokauden istun kunnanhallituksen jäsenenä sekä sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana.

Olen asunut lapsuuteni Koivulahdessa ja Sepänkylässä, joten omien opiskelujen jälkeen tuntui luontevalta muuttaa Sepänkylään takaisin omaa perhettä perustamaan. Omien lapsien myötä heräsi kiinnostus kunnallispolitiikkaa kohtaan; haluan olla mahdollistamassa erityisesti lapsille, nuorille ja lapsiperheille parhaat mahdolliset palvelut kauniissa kunnassamme.

Ammatiltani olen kirurgian ja psykiatrian sairaanhoitaja sekä hallintotieteiden maisteri. Työskentelin aikaisemmin pitkään erityisesti nuorisopsykiatrian osastolla, mutta nykyään toimin lehtorina ammatillisessa koulutuksessa, missä vastaan erityisesti tulevien mielenterveys- ja päihdetyön lähihoitajien kouluttamisesta. Ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen ja kuulluksi tulemisen mahdollistaminen on asia, mihin suhtaudun intohimoisesti myös politiikassa. Koen, että kunnassa tulee huolehtia siitä, että toimivien peruspalveluiden lisäksi meillä on tarjolla erilaisia vapaa-ajan mahdollisuuksia (musiikkia, kulttuuria, urheilua ja luontoa) ihan kaikenikäisiä kuntalaisia huomioiden.

Olen itse ollut lapsesta asti mukana Ahjopartio ry:n toiminnassa sekä soittanut pianoa muun muassa Mustasaaren musiikkiopistolla. Partio, luonto ja musiikki kuuluvat edelleenkin minun arkeen ja pääsen nauttimaan näistä kaikista nykyään myös omien lasten kanssa yhdessä!

Mainitse kolme tärkeää asiaa elämässäsi.
Perhe, luonto, mielekäs vapaa-aika

Kirja, äänikirja vai elokuva? 
Kaikki kolme kuuluvat minun arkeen. Äänikirjoja tulee kuunneltua lähes päivittäin koiran lenkkien aikana. Televisiota en ehdi oikein katsomaan, mutta elokuvia tulee katsottua Netflixistä. Tykkään lukea erityisesti loma-aikoina ihan oikeita kirjoja, myös lasten kanssa tulee luettua lähes päivittäin kirjoja.

Energiajuoma, mustikkakeitto vai vesi? 
Vesi on näistä kolmesta ehdoton suosikki, mutta kyllä mustikkakeitto maistuu puuron ja myslin seassa. Energiajuomia ei tule kyllä juotua ollenkaan.

Flera nyheter