Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten: Yngve Lithén


Korsholms kommunfullmäktige består av 43 förtroendevalda, men vem är de egentligen? I serien ”Tillsammans för dig – Yhdessä sinua varten” presenteras människorna bakom besluten.

Yngve Lithén. Text, teksti: Korsholm, Mustasaari. Tillsammans för dig - Yhdessä sinua varten.

Jag heter Yngve Lithén, är 43 år och bor i Singsby. Jag är gift med Sabina och har barnen Ellinor 10 år och Linnea 7 år. Jag är utbildad pedagogie magister och jobbar som högstadie- och gymnasielärare och undervisar mestadels musik. Jag är även aktiv med musiken på fritiden och spelar i många olika konstellationer och sammanhang.

Fritiden ägnas även åt villaliv på sommaren, skogsbruk vintertid samt framförallt vårt långvariga projekt med att bygga vidare på vår gamla 1800-tals gård som vi flyttade från Harrström till Singsby för några år sen.

Jag har alltid varit intresserad av politik. Redan i 15-års åldern minns jag att jag från biblioteket lånade hem de bandade fullmäktigemötena. Det definitiva beslutet att ställa mig till förfogande i följande kommunalval tog jag från och med den dag då jag började engagera mig i bevarandet av Korsholm som självständig kommun år 2017 på ett mera aktivistiskt plan.

Kommunalvalet gick för min del över all förväntan och förutom att jag är ledamot i fullmäktige så är jag medlem i kommunstyrelsen, ordförande för bildningsutskottet, vice ordförande i framtids- och utvecklingssektionen samt några andra mindre grupper.

Korsholm är en välskött kommun och det är nog kommunens mångfald i form av landsbygd, hav och skärgård men även mera urbana miljöer som gör den speciell, samt inte att förglömma närheten till Vasa. Korsholm ska fortsätta ge kommuninvånarna en god service samt utvecklas som en del av den övriga regionen. Jag ser fram emot att vara en av dessa som har förmånen att jobba med detta i vårt Korsholm.

Nämn tre viktiga saker i ditt liv.

  • familjen
  • musiken
  • hälsan

Bok, ljudbok eller film? 
Det som jag läser är fakta, nyheter, samhällsfrågor men ljudbok har jag inte testat. Ibland kan jag se någon film men ganska sällan, tiden räcker inte till.

Energidryck, blåbärssoppa eller vatten?
Av dessa är det definitivt vatten. Har aldrig testat energidryck förutom mängder av kaffe.

Flera nyheter