Nyrenoverade Kulturhuset gläder både personal och besökare: ”Man får en känsla av rymd och ljus”


Nyrenoverade Kulturhuset välkomnar besökare med fräscha ytor och frisk inomhusluft. Renoveringen av vuxeninstitutet blev klar i augusti och sedan början av september är också caféet tillbaka, berättar vuxeninstitutets rektor Monika Fröjdö.

Kvinna i auditorium

Det är fräscha nya ytor som möter besökare i Kulturhuset. Byggnaden från 1986 har fått sig ett rejält ansiktslyft under året som gått. Renoveringen av biblioteket blev klar i början av januari och renoveringen av vuxeninstitutet i augusti.

Det största som har gjorts under renoveringen är att ventilationssystemet har bytts ut. Det är en åtgärd som inte syns, men som har stor betydelse för framförallt personalen som arbetar i Kulturhuset.

–  Inomhusluften i fastigheten innehöll för mycket fibrer och det var ett stort problem för personalen. Nu är aggregaten utbytta, berättar Johan Klemets som är kommunens projekteringsingenjör med inriktning på inomhusluftrelaterade åtgärder.

Ytor har renoverats och tekniken förnyats

På vuxeninstitutet har man också bytt ut den innervägg som bildades av den gamla fasaden när fastigheten byggdes ut 2006. Stenväggen var fuktig och togs bort som en förebyggande åtgärd för att undvika problem i framtiden.

– Samtidigt som vi vidtog åtgärder för att förbättra inomhusluften i Kulturhuset passade vi på att förnya tekniken och renovera ytor i både vuxeninstitutet och biblioteket, säger Klemets.

Johan Klemets, kommunens projekteringsingenjör med inriktning på inomhusluftrelaterade åtgärder

På vuxeninstitutet har man bland annat bytt ut golvmattorna i alla klassrum och installerat klinkergolv i korridoren till klassrummen. Toaletterna har fått nya ytor och armaturer. Innertaken har förnyats och elsystemet har uppdaterats till nuvarande standard.

Musiksalen har fått nytt golv.

Vattentaket ovanför biblioteket är också nytt. Biblioteket har i många år varit utsatt för vattenläckage så det fanns ett behov av att byta ut taket.

Lite arbete återstår ännu i höst

På biblioteket har man bland annat bytt ut golvmattan i läsesalen, referensbiblioteket, kontorsutrymmena och de sociala utrymmena. Man har också bytt ut brandlarmscentralen och nödbelysningscentralen.

–  I höst återstår ännu lite arbete, bland annat ska vi byta värmeväxlare och fixa fönsterplåtarna, säger Klemets.

Vuxeninstitutets rektor Monika Fröjdö är väldigt nöjd med renoveringen.

– Man får en känsla av rymd och ljus när man kommer in här. Det märks också att vi har frisk inomhusluft nu.

Den förnyade Korsholmssalen kan bokas för olika tillställningar

Fröjdö säger att också besökare och deltagare i vuxeninstitutets kurser kommit med mycket positiv respons, framförallt om den förnyade Korsholmssalen. Där har de gamla rosa stolarna fått nya tyger i naturnära färger – mest grönt, men med inslag av blått. Idén kom från inredningsarkitekten Johan Ångerman.

– Tanken är att det är glimtar av havet och himlen bland det skogsgröna, berättar Fröjdö.

Korsholmssalen har plats för 325 personer.

Fröjdö tipsar om att vem som helst kan hyra in sig i Korsholmssalen för olika typer av evenemang. Kommunens skolor får använda salen gratis, men det är också möjligt för privatpersoner, föreningar och andra aktörer att hyra salen. Korsholmssalen bokas via kansliet på telefonnumret 06-3277266.

Fröjdö är glad över att personalen har fått vara med och sätta sin prägel på renoveringen.

– Vi har fått vara med i hela processen och bland annat valt kakel och klinkers.

Café Rosetten har öppet måndag–torsdag

Café Rosetten är också tillbaka i Kulturhuset från och med september. Caféet, som drivs av Andreas Knips hembageri, har öppet måndagar–torsdagar klockan 11–20. Caféet betjänar biblioteksbesökare, deltagare i vuxeninstitutets kurser och allmänheten. Det finns kaffe, te och andra drycker samt salt och sött att äta.

Café Rosetten har öppet måndag–torsdag klockan 11–20.

Räksmörgås och sallader finns som lunchalternativ alla dagar och pizza finns att köpa onsdagar och torsdagar. Man kan också handla med sig matbröd och beställa tårtor.

Det går också bra att ordna möten eller kalas i vuxeninstitutets utrymmen och låta café Rosetten sköta serveringen, säger cafévärdinnan Annette Hjortman.

Flera nyheter