Ungdomar säger hejdå till nyare delen av gamla skolan i Solf


På fredag 27 maj har ungdomar och ungdomligt sinnade med minnen från gamla skolan i Solf möjlighet att ta farväl av skolan. Fritid och kultur i Korsholm ordnar då ett evenemang med graffitimålning, god mat och chill i Solf.

Grafittivägg - Grafittiseinä

På fredag 27 maj har ungdomar och ungdomligt sinnade med minnen från gamla skolan i Solf möjlighet att ta farväl av skolan. Fritid och kultur i Korsholm ordnar då ett evenemang med graffitimålning, god mat och chill i Solf.

Det är ytterväggarna på skolbyggnaden på den del av gamla skolan som är byggd på 1980-talet som får sig en omgång från sprayburkarna. Delen från 1950-talet är skyddad och kommer att bevaras. Det är fritt fram att sätta färg både på fasaden på den gamla delen av byggnaden och inomhus inne i biblioteksflygeln.

– Kyösti Linna finns på plats och kan ge tips på hur man målar och vi har bunkrat upp med färg så det ska nog räcka åt alla, säger ungdomsledare Julia Nyback.

Ungdomsevenemanget hålls både i gamla Solf skola och i Pulsen. Inne i Pulsen finns TV-spel, brädspel och på utsidan finns utespel och man kan prova på skateboarding.

– Vi har med oss en liten ramp och skateboardar som man kan testa på den asfalterade gårdsplanen utanför Pulsen. Jussi Haapamäki som är skateboardåkare är på plats hela kvällen och kan visa och ge tips på olika tricks, fortsätter Julia.

Ungdomsavdelningens utlokaliserade ungdomsevenemang brukar vara uppskattade och har en given målgrupp bestående av ortens ungdomar i åldern 14–16 år. Men alla är välkomna oberoende av ålder och var man bor. När det händer någonting roligt så kommer man också längre ifrån.

– Ungdomarna kommer för att träffas och ta det lugnt, det är svårt att sätta fingret på vad det egentligen är som drar. Om man får en bra kontakt uppstår också förtroliga samtal, säger ungdomsledare Emilia Kettunen.

Ungdomskvällen i Solf är öppen klockan 18–21 och man får komma och gå som man vill.

Rivningen av den gamla delen av skolan påbörjas 6.6. Den del som ska rivas är 1 190 kvadratmeter stor och består till stor del av betog och tegel som kan återanvändas som grundkonstruktion för den fotbollsplan som i sommar ska anläggas söder om daghemmet i Solf.  

Flera nyheter