Västkustens miljöenhet tar i bruk påföljdsavgift inom livsmedelsövervakningen
Västkustens miljöenhet tar i bruk en påföljdsavgift inom livsmedelsövervakningen. En påföljdsavgift kan tas ut om en livsmedelsföretagare till exempel inte har anmält en ny verksamhet eller betydande ändringar i verksamheten.

Enligt livsmedelslagen är en aktör skyldig att anmäla om inledande av livsmedelsverksamhet till den övervakande myndigheten senast fyra veckor innan verksamheten inleds eller före en betydande ändring i verksamheten.
Påföljdsavgiften kan vara befogad också i andra fall, till exempel då det framkommer allvarligare brister i verksamheten eller då krav på egenkontroll inte följs.
Inom enhetens verksamhetsområde påträffas årligen fall där man har inlett en verksamhet utan att anmäla om den till övervakande myndighet. Man har inom enheten inte tidigare använt sig av påföljdsavgiften, men för att garantera livsmedelssäkerheten och spara på resurser kommer avgiften i fortsättningen att tas ut vid behov.
Avgiftens storlek är mellan 300 och 5000 euro och den tillfaller staten.
Viktigt att också anmäla då verksamhet avslutas
Livsmedelsaktörer ska också utan dröjsmål anmäla till den övervakande myndigheten om verksamheten avbryts eller avslutas.
En årlig övervakningsavgift, som är lagstadgad, tas ut av företag som är verksamma i början av kalenderåret. Anmälan om avbrytande, avslutande och ändringar i verksamheten kan enkelt göras via miljöhälsovårdens elektroniska tjänst https://ilppa.fi eller på en blankett.
För att driva en livsmedelsverksamhet där man också beaktar livsmedelssäkerheten krävs det att aktören aktivt sätter sig in i lagar och förordningar. Verksamheten ska vara anmäld och registrerad för att också tillsynen och rådgivningen ska fungera optimalt.
Västkustens miljöenhet handhar livsmedelsövervakningen inom kommunerna Kristinestad, Kaskö, Närpes, Korsnäs, Malax, Vörå och Korsholm.