De sista byagömmorna finns gömda i Solf med omnejd


Över 1 600 personer hittade ifjol byagömmor på olika håll i Korsholm. Byagömmorna har bytt plats med ett par månaders mellanrum och nu har turen kommit till Solf–Toby–Tölby–Helsingby.

Spöke i en låda. Aave laatikossa.

Byagömmorna är roliga figurer som innehåller en QR-kod. Genom att scanna koden med mobiltelefon kan deltagaren registrera sig och vara med i utlottning av presentkort till lokala företag i Korsholm. QR-koden ger också kuriosa om platsen där byagömman hittats.

Byagömmorna finns ofta på trevliga ställen som vandringsleder, grillplatser och UF-lokaler. Idrottsledare Simon Granlund är nöjd med hur projektet byagömmorna utfallit hittills. I samband med registrering av en QR-kod finns möjlighet att ge respons och den har överlag varit positiv.

– Folk i alla åldrar har letat efter gömmorna och många skriver att platsen de hittat gömman på är ny och att det är roligt att upptäcka nya platser. Många skriver också att de kommer att delta när gömmorna förs till nästa by, säger Granlund.

Gubbe av trä vid en sten. Puu-ukko kiven vieressä.
Exempel på en byagömma i naturen.

Byagömmorna har bytt plats med ett par månaders mellanrum och nu har turen kommit till Solf–Toby–Tölby–Helsingby. Koordinaterna för byagömmorna finns på Korsholms kommuns webbsajt https://korsholm.fi/byagommor. Byagömmorna plockas bort 8.3.

Under år 2021 har byagömmorna funnits i Kvevlax (454 registrerade deltagare), Smedsby (291), Skärgården (440) och Karperö (439).

Kvinna håller i en låda med ett spöke i. Nainen pitää laatikkoa, jossa on aave.
Idrottsinstruktör Elisabeth Wiklund visar hur en byagömma kan se ut.

Byagömmorna är gjorda av Solveig och Charles Ahlskog.

Flera nyheter